Osudy hrdiny dokumentárního filmu Děti úplňku

Osudy hrdiny dokumentárního filmu Děti úplňku

Pamatujete si mladého muže Michala? Jeho příběh v dokumentárním filmu Děti úplňku z roku 2017 byl jedním z nejtěžších a nejsmutnějších. V době natáčení se potýkal s velkým neklidem, náročným chováním a projevy agrese a podstatnou část svého života žil v klecovém lůžku. Všechny domovy pro lidi s postižením jej odmítaly a vyčerpaní rodiče v malém panelákovém bytě neměli sílu Míšovo chování nějak změnit. Synova agrese jim samotným ničila nervy i zdraví. Všichni žili jen s malou nadějí na zlepšení.

Díky změně v přístupu denního stacionáře Mikasa, porozumění, respektu, svobodě rozhodování a kvalitní podpoře se ale stal téměř zázrak. Michal začal chodit rád ven, nakupovat, do kavárny nebo jezdit autobusem či tramvají. Bylo to velké zlepšení, které tehdy nikdo nečekal.

Mikasa také začala stavět chráněné bydlení, aby umožnila svým klientům žít vlastní důstojný život. Míša by se začal těšit na osamostatnění se, na to, až bude žít ve vlastním, bez rodičů. Ostatně jako většina mladých mužů jeho věku. I přes komplikace a počáteční odpor místních obyvatel, dům dnes a pobytovém zařízení přijímá nové obyvatele. A Michal je mezi nimi.

Dnes je Michal – jak můžete vidět v reportáži pořadu 168 České televize (ve 12:14 min) – spokojený a usměvavý mladý muž, který se dokáže osamostatnit od rodičů a právě v těchto dnech se stěhuje do samostatného bydlení v blízkosti své rodiny v místě, kde to zná. Jeho rodiče tedy mohou a plánují za Michalem jezdit, jak to půjde, a zůstat v úzkém kontaktu. Také si poprvé po třiceti letech náročné péče konečně odpočinou.

Michal, jeho rodiče i okolí ušli od roku 2017, kdy byl film uveden, velký kus cesty. 

A opět se ukazuje, že to má smysl!

  • Má smysl usilovat o zlepšení péče a systému podpory.
  • Má smysl přinášet do českého prostředí přístupy ověřené v zahraničí, jako je například Podpora pozitivního chování.
  • Má smysl dělat konkrétní malé hmatatelné kroky i bojovat o ty velké. Proto stavíme Měšice 33, bydlení pro dospělé osoby s autismem.
  • Má smysl přinášet příběhy a bojovat za práva lidí s autismem, mentálním postižením a náročným chováním a jejich pečujících.