Chemická kastrace – nepřijatelná praxe

Chemická kastrace – nepřijatelná praxe

🎤 Petr Třešňák a Pavel Eisner v rozhovoru s Matějem Skalickým v podcastu Českého rozhlasu Vinohradská 12. 🎧 Poslechněte si celý rozhovor na Vinohradské 12.

U kluků v pubertě, když se projevuje jejich sexualita, tak ji chceme kultivovat a usměrnit. Chceme, aby se naučili chovat hezky k druhému pohlaví, žádoucím, etickým a přijatelným způsobem.

Ale u kluků s mentálním postižením jejich sexualitu a uspokojování potřeb naše společnost vnímá jako něco nežádoucího, co nemá být. A pokud se objeví, tak ji často chceme zastavit.

Chceme, aby se to prostě přestalo dít. A to mnohdy radikálním a nevratným způsobem, který ohrožuje jejich zdraví a život a představuje zásadní etický problém.

V Česku je mladým mužům s mentálním postižením předepisován lék s výraznými vedlejšími účinky, který je v zahraničí považován za obhajitelný pouze! u sexuálních delikventů, a to za přísných podmínek a se souhlasem. Přitom mladí muži s mentálním postiženám se především potřebují naučit, jak se chovat vhodně.

Je to systémový problém. Nepřijatelná praxe, o jejíž nápravu společně s NEBUĎ NA NULE a Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v ČR, z. s. usilujeme a budeme usilovat.

🎧 Poslechněte si celý rozhovor na Vinohradské 12.