Noc důstojnosti 8. 1. 2024

Noc důstojnosti 8. 1. 2024

Před MPSV v ulici Na Poříčním právu v Praze, 8. 1. 2024 v 17.00.

Pojďme si již podruhé připomenout situaci všech lidí s mentálním postižením, kteří jsou vzhledem ke své zranitelnosti ohroženi nevhodným nastavením českého systému sociálních a zdravotních služeb. Pojďme již podruhé uctít památky paní Doroty Šandorové, která byla v noci z 6. na 7. ledna 2021 zabita pracovníkem v přímé péči.

Pojďme si zrekapitulovat, co se za uplynulý Rok důstojnosti změnilo, co se podařilo a co nikoli.

Přijďte spolu s námi zvednout jasný hlas a předat zástupcům MPSV shrnutí neodkladných kroků a výzvu k systémovým změnám, které zajistí důstojný život a naplnění základních práv a potřeb těch nejzranitelnějších, a také vhodné podmínky a adekvátní ocenění všech, kdo je podporují.

Program – Noc důstojnosti v Praze, na Poříčním právu 8. 1. 2024:

  • 17.00 zahájení a úvodní slovo
  • 17.10–18.00 prohlášení zástupců organizací k situaci lidí s postižením
  • 18.00 slovo mají vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková, zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
  • Zástupci organizací předají panu ministrovi shrnutí toho, co Rok důstojnosti přinesl a přehled neodkladných kroků ke skutečnému zajištění důstojného života lidí s postižením.
  • 18.30 předpokládaný konec akce

Akci pořádáme společně s Aliancí pro individualizovanou podporu, Společností pro podporu lidí s mentálním postižením a Jednotou pro deinstitucionalizaci.

Akce se koná pod záštitou Veřejného ochránce práv.

TISKOVÁ ZPRÁVA k Noci důstojnosti

Připomeňte si první Noc důstojnosti v lednu 2023: