Vychutnávám si přítomnost

Vychutnávám si přítomnost

Katka

pracuje ve finančním oddělení leasingové firmy. Ve čtvrtek vyráží vyzvednout Denisku, 14letou dívku se sluchovým postižením, autismem a těžkým mentálním postižením a potřebou celodenní péče. Stráví s ní odpoledne, hrají si, čtou a pak ji vrátí rodičům, kteří konečně měli prostor si odpočinout nebo třeba zajít na poštu. Katka s touhle kamarádkou zažívá díky Homesharingu něco, co nad tabulkami v práci nikdy prožít nemůže. Ideální spojení, spokojení jsou totiž všichni tři: rodiče, dítě i Katka.

Mario

je ekonomický auditor. Pravidelně si “půjčuje” Michala, 12letého mladého muže s autismem a mentálním postižením. Společně si užívají třeba plavání v bazénu. „Míša je můj kámoš,“ říká Mario. „Prostě mě naučil být v přítomnosti,“ shrnuje, co si ze vztahu s Michalem odnáší.

Odpočinek pro rodiny

Rodiny dětí s těžkým postižením, které o své děti pečují ve dne v noci, si nemají možnost oddechnout. V Česku totiž zoufale chybí potřebné sociální služby, které by jim v péči o vlastní děti s těžkým postižením odlehčily. Ty, co existují jsou přeplněné, takže získat místo a vhodnou podporu, je v zásadě nereálné. Jednoduchým a rychlým řešením se v ČR ukazuje novinka, která přichází ze zahraničí: Homesharing. V Česku ho po prvním testování zkouší devět organizací napříč republikou.

Obohacení pro všechny

V Homesharingu se dají dohromady rodiny dětí s postižením a hostitelé – lidé, kteří třeba jednou za dva týdny tráví čas s dítětem s postižením. Rodiny si odpočinou, děti se dostávají do nového prostředí a tím rozvíjí sociální dovednosti, hostitele zase obohacují situace, do kterých se v běžném životě nedostanou.

Přidejte se

V Česku se právě teď hledá 150 lidí, kteří darují chvíle svého času dětem s postižením a zapojí se do Homesharingu. Zájemci se nejdříve mohou nezávazně zúčastnit informačního večera, kde se dozví více podrobnosti o možnostech zapojení. Pro ty, kteří se budou chtít zapojit, je pak připraveno několik školení, na kterých se dozví jak vše funguje, jaká jsou úskalí a jak se připravit na různé situace. Až v po té se párují vhodné rodiny se vhodnými hostiteli, tak aby si rozuměli co nejvíce a mohli se vzájemně co nejvíce obohatit.