Webinář pro rodinné pečující: Jak podpořit pozitivní chování u lidí s mentálním postižením

Webinář pro rodinné pečující: Jak podpořit pozitivní chování u lidí s mentálním postižením

Webinář proběhne online 14. 11. 2022 a je určený neformálním rodinným pečujícím.

Kdy a kde: 14. 11. 2022 se sejdeme online, webinář bude trvat cca 6 hodin (9.00–15.00)

Cena: 900 Kč za 6hodinový online webinář (cena nastavená speciálně pro pečující rodinnné příslušníky s ohledem na obtížnou situaci pečujících rodin)

Přihlášky: pro přihlášení vyplňte, prosíme, krátký dotazník

Webinář budeme také nahrávat. Pro přihlášené účastníky bude záznam k dispozici do 16. 12. 2022. Odkaz po zpracování záznamu zašleme účastníkům mailem.

Webinář představí metodu Podpory pozitivního chování (Positive Behaviour Support – PBS) se zaměřením na potřeby neformálních pečujících – pečujících rodin. Dozvíte se základní informace o monitorování a zhodnocování chování náročného na péči, stejně tak informace o praktických možnostech aplikace této metody a příklady z praxe. Dle počtu účastníků bude umožněn prostor pro konkrétní dotazy a debatu s naším lektorem, který má velké zkušenosti s řešením situací v přímé péči.

Poslední, hodinový, blok budeme věnovat vašim dotazům.

Lektor:  Brian Mc Donald
Webinář je vedený v angličtině, tlumočení do češtiny zajišťujeme.

Co je metoda PBS

Komplexní metoda, která pomáhá porozumět chování u lidí s hlubším mentálním postižením a předcházet jeho náročným projevům. Umožňuje nastavit podporu těchto osob tak, aby byla zajištěna maximální kvalita jejich života.

Ptá se, co klienta mohlo přivést do situace, kdy se toto chování projevuje, nebo co nám tím chce sdělit. Úkolem PBS specialisty je zkoušet i drobné změny a úpravy prostředí, aby klienta podpořil, naslouchal mu, vnímal a reflektoval jeho vhodnější projevy, kterými dává najevo své potřeby, aby nemusel své potřeby vymáhat chováním náročným na péči (dříve označováno jako problémové).

Mezinárodně uznávaná a ověřená metoda založená na porozumění chování lidí s mentálním postižením, na analýze jeho příčin a posouzení sociálního, fyzického a individuálního kontextu, ve kterém se chování vyskytuje.

Pracuje s úpravou vnitřního a vnějšího prostředí, metod komunikace nebo přístupu pečujících osob.

Rozvíjí pozitivní chování a umožňuje lidem s mentálním postižením se samostatněji rozhodovat, žít svobodnější a kvalitnější život.

Metoda vychází z respektu k základním lidským právům.

Metodu jsme přivezli do ČR ze zahraničí v roce 2020. Know-how učí certifikovaný lektor PBS Brian McDonald.

Záštitu 

nad šířením metody PBS v Česku převzala paní Anna Šabatová, veřejná ochránkyně práv v letech 2014–2020.

O lektorovi

Brian McDonald je vedoucí klinické terapie, trenér a lektor s třicetiletou praxí na poli management chování náročného na péči v oblasti služeb pro lidi se zdravotním znevýhodněním. Má bohaté zkušenosti v posuzování a rozvíjení vhodných intervencí, zvládání stresových situací, školení zaměstnanců, konzultací, supervizí, vývoji metodických postupů a auditů. Dlouhá léta pracoval jako specialista podpory pozitivního chování v organizaci Ability West. V současnosti působí jako soukromý lektor a konzultant. Žije v západoirském Gallway.

Brian Mc Donald

Potřebujete více informací?

Napište Lucii Mráčkové na lucie.mrackova@detiuplnku.cz