Homesharing míří do celé ČR. V kampani se hledá 150 lidí, kteří pomohou rodičům dětí s postižením nabrat síly

Homesharing míří do celé ČR. V kampani se hledá 150 lidí, kteří pomohou rodičům dětí s postižením nabrat síly

Homesharing, zahraniční inovativní metoda v péči o děti s postižením, se 10. ledna po pilotním testováním šíří do celé ČR. Devět organizací se spojilo a přináší nový způsob pomoci rodinám, které 24/7 pečují o děti s mentálním a kombinovaným postižením. Homesharing takové děti a jejich rodiny propojuje s lidmi, kteří rodině odlehčí krátkodobou péčí o postižené dítě. Rodiny tak mají prostor vydechnout a nabrat nové síly a děti s postižením získat nového kamaráda. Organizace v kampani hledají 150 nových hostitelů.

Homesharing je komunitní odlehčovací služba, která je založena na dlouhodobém přátelském vztahu dítěte s postižením a dospělého hostitele. Do pomoci se zapojují lidé z řad laické veřejnosti místní komunity. Homesharing významně doplňuje další formy podpory, sociálních a odlehčovacích služeb. Rodiče nepřetržitě pečující o děti s mentálním a kombinovaným postižením jsou mnohdy velmi vyčerpaní, ocitají se v sociální izolaci. Starost o potomka s vážným postižením je velmi obtížné skloubit nejen se zaměstnáním, ale také s péčí o další členy rodiny. Potřeby jako odpočinek, výchova sourozenců či návštěva lékaře zůstávají nenaplněné. Kapacity odlehčovacích služeb pro tyto rodiny jsou v Česku dlouhodobě nedostatečné či zcela nedostupné.

Homesharing není jen jednostrannou podporou dlouhodobě pečujícím rodinám, ale je přínosný pro všechny zapojené: pro rodiče, dítě i hostitele. Hostitel z řad laické veřejnosti, pro kterého je zajištěno školení a podpora, si bere dítě do péče pravidelně na předem smluvený čas – společně jdou například na procházku, hrají si nebo připravují jídlo. Dítě se pak vrací zpět do své rodiny. Získává nové sociální kontakty a dovednosti, zatímco jeho rodina si může odpočinout. Hostitelům homesharing přináší radost a pocit smyslu, příležitost poznávat svět očima dětí s postižením a prohlubovat empatii.

Hostitel, kamarád dítěte s postižením, nemusí mít nějaké konkrétní dovednosti, potřebuje především trpělivost. Myslím, že nebýt odborník může být výhodou, laik přistupuje k dítěti s přirozeností a nabízí mu to, jak sám žije, svůj domov, sebe sama,” uvádí Klára Šrůtková, vedoucí homesharingu z organizace Děti úplňku, která ho v ČR pilotovala.

Je ideální, když vás něco baví a zároveň tím hodně pomůžete někomu, kdo to opravdu potřebuje,” popisuje svoji zkušenost hostitelka Kateřina Klugová, která pečuje o čtrnáctiletou Denisku.

Kampaň, ve které spojilo síly devět organizací napříč ČR, dostává homesharing do širokého povědomí veřejnosti jako inovativní službu, kterou lze využívat pro (neformální) péči. Organizace v kampani hledají 150 hrdinů – nových hostitelů, kteří pomohou pečujícím rodinám nabrat síly a dětem objevit nový svět. Hostitelem se může stát každý, kdo má chuť pomáhat, trpělivost, má vztah k dětem s postižením a může jim nabídnout část svého času, energie a prostoru.

Homesharing je u nás novinkou, ačkoli ve světě patří mezi osvědčené služby. V České republice byl díky podpoře nadačního fondu Abakus a úsilí organizací Děti úplňku a RIC představen v roce 2018. Nejprve proběhlo pilotování ve dvou regionech pouze u rodin dětí s autismem. 

Již po dvou letech jsme viděli, že homesharing pečujícím rodinám přináší pomoc, na kterou dlouho čekaly. Proto jsme se rozhodli podpořit vznik ucelené metodiky, financovat zapojení dalších organizací a zasadit se o to, aby byla služba dostupnější napříč regiony i pro děti s různým typem mentálního či kombinovaného postižení,“ uvádí Kateřina Kotasová, programová manažerka Abakusu, která se aktivně podílí na zavádění homesharingu v České republice. 

Díky dvouletému grantovému programu se homesharing nyní dostává k dalším pečujícím rodinám po celém Česku. Dlouhodobým cílem je ukotvit u nás homesharing jako dostupnou komunitní podporu rodin dětí s postižením, a skrze hostitele také více zapojit děti do společnosti.

Více o homesharingu najderte na homesharing.cz nebo u nás na webu.

Kraje a organizace, které homesharing zajišťují:

  • Praha – Naděje pro děti úplňku 
  • Pardubický kraj – Rodinné Integrační Centrum
  • Liberecký kraj – LÍP A SPOLU, z.s.
  • Středočeský kraj – Centrum pro komunitní práci střední Čechy
  • Královéhradecký kraj – Centrum Orion, z.s.
  • Moravskoslezský kraj – Mikasa z.s.
  • Olomoucký kraj – Zet-My z.s. 
  • Jihomoravský kraj – Slezská diakonie – Úsek Brno

Partner projektu: Abakus – nadační fond zakladatelů Avastu

kontak pro média

Jenda Žáček
+420 777 800 254
jenda@zacci.cz