Světový den porozumění autismu 2019 – stavby se rozsvítí modře, festivaly, mše, přednášky

Úterý 2. dubna je Světovým dnem porozumění autismu – začíná tak měsíc autismu. Během dubna se lidé mohou zúčastnit projekcí, mše, diskuzí, odborných konferencí a dalších desítek akcí po celé republice, které podporují porozumění lidem s poruchou autistického spektra (PAS). Petřínská rozhledna či další budovy v Česku se navíc rozsvítí modře, protože modrá symbolizuje barvu PAS. Zapojují se veřejné instituce, školy, spolky i Děti úplňku.

Veřejnost se může těšit například na Mši za lidi s autismem a jejich dobré místo ve společnosti, na projekce autistických filmů (Děti úplňku, Pablo a ti druzí: Jak porozumět autismu a další), na fotosoutěž či Krnovský happening. Konají se i akce zaměřené na odborníky, jako konference Život s autismem či Autismus ze všech stran, v Českých budějovicích. V rámci celosvětové iniciativy Light It Up Blue se po setmění modře rozsvítí Petřínská rozhledna či Národní památník na Vítkově, které se připojí například k Empire State Building, London Eye či egyptským pyramidám.

Světový den porozumění autismu sice nezmění náročné osudy lidí s autismem – nabízí ale možnost ho společně prožít tak, abychom otevírali dveře porozumění nejen lidem s autismem, ale i těm, kteří jsou jim nejblíž. Jsou jim životními partnery, starostlivými pečovateli nebo přáteli. To oni jsou často nárazníkem okolních předsudků, studu či lítosti,” uvádí Veronika Žáčková, ředitelka Dětí úplňku. “Díky zvyšování povědomí o autismu roste naděje, že stát aktivně přistoupí k systémovým opatřením, která jim umožní žít kvalitnější život.

Světový den autismu byl vyhlášen v roce 2008 na podporu zvyšování povědomí o lidech s PAS. Děti úplňku se již vloni připojili hudebním videoklipem Terky Zajícové o náročném soužití s její autistickou sestrou.

Spolek Naděje pro Děti úplňku vznikl v roce 2017 po odvysílání stejnojmenného dokumentu o autismu v České televizi. Posláním spolku je snaha změnit systém fungování sociálních služeb v Česku, k čemuž se v jejich petici doposud přihlásilo na 20 tisíc lidí. Po zveřejnění Analýzy sociálních služeb a návrhu Osmi bodů pro autismus, přesvědčují státní úřady a politiky, že systém sociálních služeb pro lidi náročné na péči je třeba urgentně změnit.