Křest knihy Důstojnost

Křest knihy Důstojnost

Srdečně vás zveme na křest knihy Důstojnost, kterou napsal Petr Třešňák a vydává Nakladatelství Druhé město.

Akce se bude konat 16. října 2024 od 17:30 v prostorách Atrium Žižkov (Čajkovského 12, Praha 3).

Konec oficiální části předpokládáme kolem 19:00, pak budete moci zůstat, knihu si koupit a podepsat autorem a strávit příjemný večer v přilehlé kavárně.

Součástí bude diskuze, které se zúčastní

  • Anna Šabatová, veřejná ochránkyně práv v letech 2014–2020
  • Klára Šimáčková Laurenčíková, vládní zmocněnkyně pro lidská práva
  • Petr Třešňák, novinář a autor knihy, předseda Dětí úplňku
  • Brian Mc Donald, odborník na podporu chování s 30letou praxí
  • Tony Osgood, odborník na podporu chování, autor knihy Podpora pozitivního chování u osob s PAS a intelektovým postižením 

Knihu pokřtí Anna Šabatová a Brian Mc Donald.

Vstup na akci je zdarma. Není nutné se registrovat předem.


Krátce o knize:

Kniha vypráví neznámý příběh dvou žen s intelektovým postižením, které zbytečně zemřely v důsledku nevhodně nastaveného systému podpory v českém zdravotnictví a zařízeních sociální péče. Dorota Šandorová byla zabita profesionálním pečovatelem, Věra Musilová se udusila během dlouhodobého omezení v psychiatrické léčebně. Na příbězích těchto žen autor ukazuje, proč česká společnost nerozumí lidem s tzv. náročným chováním a dramaticky porušuje jejich práva. Vyznění však není temné ani bezvýchodné. Skrze optiku zvláštního chování a reakce okolí na něj nahlíží autor obecnější rysy lidské povahy a zákonitosti fungování společenských systémů. Kniha je nejen mementem zapomenutých a zbytečných obětí, ale také čtivou a dobrodružnou reflexí lidské přirozenosti, vyprávěnou z perspektivy jejích krajních projevů.