Programy pro sourozence dětí s PAS+

Programy pro sourozence dětí s PAS+

Máš sourozence s autismem a/nebo mentálním postižením? Pojď si s námi povídat, bavit se i odpočívat. Využijte čas jen pro sebe.

Nejen pečující rodiče a děti s PAS+, ale také sourozenci potřebují podporu. Proto pro ně realizujeme podpůrné programy. Průvodci jsou zkušení pedagogové, psycholog, odborní lektoři a terapeuti.

Jaké aktivity pořádáme

KLUB pro děti 12–18 let

Pro děti starší 12 let pořádáme jednou za měsíc, navíc k výletům, také setkávání v klubovně blízko metra Vltavská. V Klubu se děti setkávají s kamarády, kteří mají podobnou zkušenost. Mohou sdílet své pocity, společně hledat odpovědi na to, co je zajímá.

Termíny: čtvrtky, vždy 16.00–18.30:

2024: 18. ledna, 29. února, 21. března, 25. dubna, 23. května, 20. června

termíny na 2. pololetí 2024 připravujeme

Klub připravují Klára Perglerová a Tereza Zajícová.

Do Klubu právě nabíráme nové zájemce. Pokud máte zájem, prosíme, vyplňte krátký formulář.

Kolegyně Nela vás bude kontaktovat a domluvíte se na termínu krátkého, max. 30minutového setkání prostřednictvím videohovoru. Seznámíte se s vedoucími Klubu Klárou a Terkou, zjistíte více informací o Klubu a my o vás :-). 

Kapacita Klubu je pro tento školní rok 12 míst a my se budeme snažit sestavit skupinu tak, aby vám tam bylo co nejlépe. Může se stát, že v případě velkého zájmu nevyjde místo na všechny, pak je možné se zapojit do dalších aktivit pro sourozence v podobě výletů především o víkendech – o všem vás budeme včas informovat.

Výlety

Pestrý víkendový program pro vás připravují Jirka Král, Tereza Zajícová a Klára Perglerová. Děti na výletě zažijí dobrodružství a mohou bez obav sdílet svoje zkušenosti ze života se sourozencem s autismem. Kapacita výletu je max. 15 dětí. Na výlet s přespáním mohou jet pouze děti, které už byly minimálně na některé z jednodenních akcích nebo chodí do Klubu.

Termíny výletů a aktivit:

2024: 3. února, 20. dubna, 24.–26. května, květen/červen (přesný termín upřesníme)

termíny na 2. pololetí 2024 připravujeme

Přínosy programů pro sourozence

Snížení vnitřního napětí, zmírnění stresu, pocit přináležitosti ke skupině, otevření komunikačních příležitostí, vznik nových vazeb. Děti mají aktivity a zážitky, které by jinak neměly, protože jejich rodiče kvůli permanentní péči o jejich sourozence s PAS+, mají velice omezené možnosti se jim samým intenzivněji věnovat.

Zájemci o programy pro sourozence, prosíme, vyplňte krátký formulář a ozveme se vám.

Koordinátorka Programů pro sourozence: Nela Čeňková

Administrativní podpora Programů pro sourozence: Markéta Kalibová

———————–

Děkujeme LEGO Group, že můžeme s pomocí učení hrou hledat cesty, aby byl svět lepším místem pro všechny. LEGO Group podporuje naše aktivity pro sourozence dětí s PAS+.