Cesta k lepšímu systému podpory pro lidi s PAS+

Cesta k lepšímu systému podpory pro lidi s PAS+

Ve středu 11. 9. se sešla pracovní meziresortní skupina při Úřadu vlády. Začíná pracovat na návrhu aktivit akčního plánu k realizaci Systémových opatření pro podporu lidí s intelektovým znevýhodněním a chováním náročným na péči na období 2024–2030. 

Milníky na cestě k akčnímu plánu a návrhu konkrétních aktivit

2024 září = sešla se pracovní meziresortní skupina při Úřadu vlády. Jejím úkolem je vypracovat návrh aktivit akčního plánu k realizaci Systémových opatření, a to ve lhůtě 30 dnů od zadání Úřadem vlády. Návrh poté projde připomínkami a úpravami. Do konce tohoto roku by měl být hotový a schválený. Úkolem vlády pak bude zajistit dostatečnou personální kapacitu na implementaci. Gestorem byla stanovena Klára Šimáčková Laurenčíková – zmocněnkyně vlády pro lidská práva.

2024 červen = Úřad vlády ČR tento strategicky důležitý dokument pro lidi s intelektovým postižením a/nebo autismem a náročným chováním a jejich rodiny a další pečující schválil. V dokumentu Český stát poprvé uznal, že práva a životy lidí s náročným chování jsou v ohrožení, jejich podpora zcela nedostatečná a systém je třeba významně zlepšit. Dokument obsahuje 33 strategických cílů a 61 konkrétních opatření. Celé znění dokumentu Systémová opatření pro podporu lidí s intelektovým znevýhodněním a chováním náročným na péči na období 2024–2030.

2024 únor = dokument Systémová opatření pro podporu lidí s intelektovým znevýhodněním a chováním náročným na péči na období 2024–2030 jde do meziresortního připomínkového řízení. Cílem tohoto strategického dokumentu je řešit neutěšenou situace lidí s intelektovým znevýhodněním a náročným chováním a jejich rodin. Popisuje dlouhodobé a krátkodobé strategické cíle v oblasti péče a podpory lidí s náročným chováním a jejich pečujících rodin. Zároveň přináší soubor opatření, která jsou potřebná a nutná k tomu, aby došlo ke změně přístupu systému k této cílové skupiny.

2023 únor = Z podnětu premiéra Petra Fialy vznikla na Úřadu vlády nová mezioborová skupina, která má za cíl vytvořit dokument s konkrétními návrhy opatření ke zlepšení podpory lidí s intelektovým znevýhodněním a chováním náročným na péči, a to v tématech vzdělávání, zdravotnictví, sociálních služeb, rodinného zázemí a dalších. Jeho cílem je zlepšit přístup k právům a potřebám skupiny lidí s autismem a obdobnými těžkými poruchami. První jednání pracovní skupiny se uskutečnilo 9. února 2023 na Úřadu vlády. Tisková zprávy Vlády ČR z 9. 2. 2023

2023 leden = proběhla Noci důstojnosti, kde se nám podařilo spojit několik set lidí napříč celou republikou, aby na pietním setkání uctili památku paní Doroty Šandorové, kterou v lednu 2020 zabil pečovatel sociální služby a která se stala obětí českého, špatně nastaveného, systému péče o lidi s mentálním postižením. Z úst vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Laurenčíkové zaznělo: “Máme podporu pana premiéra vytvořit tým na národní úrovni. Musíme mít dobrou vizi a spolupracovat na tom, aby ochrana důstojnosti a kvalitní život byly dostupné všem bez rozdílu.“